Onderzoeksrapport
1 januari 2018 – 31 december 2019.
Dit project werd gerealiseerd met financiële steun van VLIR-UOS.
Onderzoek naar de mondelinge taalvaardigheid in de schooltaal bij leerlingen uit leerjaar 2
Onderzoek naar communicatie- en slikproblemen
Lees meer
Poster presentation IALP Taipei, Taiwan, 18-22 August 2019.
Belfor, C., Ondunk, G., Kaarsbaan, B., Nelson, G., De Bies, R., & Lowette, A.
Explorative study on the prevalence of oral language problems in multilingual preschools in Suriname.
Poster presentation Convention, Orlando, Florida, USA, 21-23 November 2019.
Lieuw, D., Schraeyen, K., & Bipat, R. (2019). Incidence of communication and swallowing disorders in stroke patients in Suriname.
“Van de 65 logopedisten in Suriname werken er 24, ofwel ongeveer 40 procent, niet in hun vakgebied. Van de 24 zijn er veertien bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur als leerkracht. De overigen hebben hun eigen onderneming of zijn vertrokken naar het Caribisch gebied of Europa.” Dit zegt Gracia Nelson, voorzitter van de Vereniging van Logopedisten in Suriname.
Ze hield woensdag een presentatie tijdens een wetenschappelijke logopedistenconferentie. Nelson is een van de partners in de Research Unit Logopedie die onderzoek heeft gedaan naar de taalvaardigheidontwikkeling bij kinderen en slik- en communicatiestoornissen in Suriname. Per hoofd van de bevolking loopt Suriname achter bij andere landen.
Scholing van de moeder kan van invloed zijn op de taalvaardigheidsontwikkeling van het kind. Uit onderzoek is gebleken dat de taalvaardigheid bij kinderen met hoogopgeleide moeders vrij hoog is. Heel jonge kinderen met moeders die een vos-, hbo- of een universitaire opleiding hebben, scoren aanmerkelijk beter dan kinderen van lager opgeleide moeders. Het gaat vooral om zinnen begrijpen en woordstructuur.
Dit bleek woensdag uit de presentatie van Charmaine Belfor in het IGSR-gebouw. Belfor is coördinator van het onderzoek naar taalvaardigheidontwikkeling bij vijfjarige Surinaamse kleuters. Zij hield haar inleiding tijdens een wetenschappelijke logopedieconferentie over de resultaten van verschillende logopedieonderzoeken binnen een jaar zijn gedaan.
Spelend leren is altijd leuk en spannend. Vrijdag mogen kinderen, ouders, leerkrachten en andere belangstellenden op deze manier hun taalvaardigheid een impuls geven tijdens een taalestafette. De activiteit wordt georganiseerd door de Research Unit Logopedie (RUL) van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.
Het is de eerste keer, maar nu al is het plan om het jaarlijks te doen, vertelt Charmain Belfor, logopedist en projectmanager aan de krant. De taalestafette wordt georganiseerd naar aanleiding van een onderzoek van november 2018 tot en met maart 2019. De resultaten worden woensdag gepresenteerd tijdens een wetenschappelijke conferentie
© 2019 RUL. All Rights Reserved | Supported by Vlirous | Powered by Briss-IT Soutions